orang panggil kuih loyang / goyang / ros.. (apsal suka bagi byk sgt nama arr.. buat confius je kan)
resepi ni umi amik kt MYRESEPI banyak resepi kt situ.. umi suka resepi kt sini sbb ada komen..jd kita boleh baca komen2 tu utk sesuai kan dgn cara kita..mana tau kalau mungkin ada masalah..jd kita tau la apa puncanya.. kan kan kan?
ok..bahan2nya
- 290gm tepung beras
- 50 gm tepung gandum
- 400ml santan (jgn santan pekat tau.. nanti berminyak.. x lekat kt loyang)
- 170gm gula
- 150ml air
- 1 biji telur
- 1/2 sudu teh garam
- minyak secukupnya untuk menggoreng
- nk tambah bijan pun boleh
Cara-cara
- campurkan semua bahan. kacau sebati. tapis.
- panaskan minyak. letak acuan dalam minyak. bila dah panas, celup acuan dalam adunan, masuk semula dalam minyak tadi.
- biar sebentar, baru alihkan acuan. goreng hingga masak.
selamat mencuba
No comments:
Post a Comment