lama umi x update entry.. sebok.. ngn encik hubby..ngn tarawih.. alhamdulillah..tahun ni paling byk buat tarawih..walaupun celam2..
ari ni dah 18 ramadhan..dah lebih separuh bulan kita berpuasa.. awal puasa asyik teringat nk banyakkan amalan.. bila dah nak hujung bulan puasa ni.. nak banyakkan kuih raya pulak.. hehe.. tp insyaAllah.. amalan tu tetap di utamakan..
so.. semalam kan cuti..nuzul quran.. jadi..daripada bengong duduk saja..umi pun rajin2 lah bertenet..slalu encik hubby marah pasai kalau bukak tenet mesti nak berkebun..dh jadi addict farmville..
semalam.. bangun je tido.. (slalu pas subuh tido balik.. maklumlah..public holiday kan) terus rasa macam nak buat sesuatu..
yeah.. dh jumpa.. 2 resepi yg agak mudah..
kuih goyang @ loyang @ ros.. mana2 lah namanya.. asalkan bendanya sama.. satu lagi batang buruk nestum
erm..yg jadi masalahnya.. nak buat kuih goyang ni kena ada acuan.. umi xde acuan.. huhu.. kan duduk umh bujang lagi.. mana nak ada semua tu.. tunggu la dh ada umh sendiri.. jadi kena hold dulu resepi sampai balik kampung
batang buruk pulak kuih wajib tiap kali raya.. slalunya cepat abis di mulut sendiri.. hehe.. slalunya umi guna kch hijau yg kena blend.. tapi tahun ni nk ubah skit.. gunakan nestum.. mulanya mati2 igtkan nestum ngn gula je.. tambah susu tepung plk lagi..sangatlah creamy..
so..sesapa yg nak resepinya..ter sangatlah mudah..skali buat terus ingat..chewahh
umi nak peningkan korang ngn istilah matematik jap..
campurannya 1 : 2 : 3 = (gula : nestum : susu tepung) sesapa yg terer matematik tu akan cepat paham.. hehe
untuk x mengconfiuskan korang ni ha
1 sudu besar gula (dikisar halus)
2 sudu besar nestum (dikisar halus)
3 sudu besar susu tepung (umi guna nespray)
kulit popia
caranya:
kulit popia tu potong ikut suka korang nak besar @ lebar mana.. pastu gulung janji berlubang.. umi guna hujung sudu yg bulat.. pastu lekatkan hujung kulit popia tu.. nak lekatkan pakai air boleh.. telur pun boleh.. terpulanglah.. umi suka guna air..pasai x melekit..euuwww..pastu keringkan seketika.. (supaya lubangnya terbuka..bila nak goreng x ler terkatup) agak2 dh kering popia tu..gorenglah..jgn garing sebab nti kaler dh coklat x cantik.. pastu sejukkan.. jgn lama sgt..takut masuk angin plk
sementara tu..campurkan gula nestum dn susu tepung..biar sebati k..
last skali sumbat la campuran nestum td ke dalam lubang2 kulit popia tu..dh siap..simpan dalam bekas kedap udara tau.. kalau tak cukup campuran tu..boleh tambah lagi..dgn sukatan td tu..
ni yg umi buat..
nisbah campuran
5 : 10 : 15..sedap
No comments:
Post a Comment