Thursday, August 25, 2011

kuih raya saya ~ part 2

salam ramadhan...dh lebih seminggu kot umi x update blog..membzkn diri dengan en hubby.. kali ni umi nk kongsi kuih yg sangat simple.. x payah tunggu raya pun kalau nak buat.

umi xtau orang pangil kuih apa.. ada byk sagt versinya..sebelum ni umi duk sebut kuih kapal terbang..rupanya terlebih advance.. org plk panggil kuih tiram / lidah jin / lidah buaya / kuih kapal.. tapi lepas ikut logiknya.. umi rasa kuih kapal yg paling sesuai.. jap lagi umi cerita alasan kelogikan nama kuih kapal ni..

untuk sesapa yang nak resepi ni.. boleh lah salin yer..(ala.. xyah salin.. boleh ingat jer)

benda yg patut ada
kulit popia ~ yang besar tu yer
gula ~ blend pastu tapis.. nak dapat yg sehalus mulus...

cecaranya
kulit popia yg besar tu.. lipat lima kali..macam gulung tu yer.. pastu.. gunting senget.. pas gunting tu kena bukak dan lipat balik.. pasai kulit popia tu dh bercantum semula..karang x cantik..

pastu apa lagi..goreng la.. masa goreng tu.. pandai2 la korang balik2kan supaya lipatan tu tersenyum yer.. ha..masa ni la logiknya nama kuih kapal tu..bila dh masak kuih tu akan timbul kt permukaan.. rupa dia mmg nmpak mcm kapal.. tak dan nk amik pic la nk tunjuk kt korang..

pas dh goreng.. tos minyak dan sejukkan kejap.. pastu boleh la ditaburkan gula kisar td yer..

tada..dh siap..ni ha rupanya..




lebih rangup dr yg tradisional tu tau

kalau nak tau pasai kuih batang buruk klik SINI

No comments:

Post a Comment

ouR TruLY loVE

Daisypath Anniversary tickers

our marriage

Daisypath Anniversary tickers

yang sudi menjengah